fb

Politika privatnosti

 

UVOD

Ova Politika privatnosti doneta je od strane privrednog društva Sunčev Zrak D.O.O. Beograd – Zemun (u daljem tekstu: “Sunčev zrak”, “mi”), koje je osnovano i obavlja svoju funkciju prema zakonima Republike Srbije. Sunčev zrak je nosilac veb sajta koji se nalazi na sledećoj adresi: suncevzrak.com (u daljem tekstu: „veb sajt“, „veb stranica“). Ova Politika privatnosti pruža informacije o tome na koji način Sunčev zrak prikuplja, koristi, deli i obezbeđuje lične podatke Korisnika. Sunčev zrak je kontrolor ličnih podataka koji se procesuiraju i stoga je odgovoran da osigura da sistemi, procesi, dobavljači i zaposleni u potpunosti postupaju u skladu sa zakonima o zaštiti podataka, a vezano za informacije kojima rukuju. Ukoliko se Korisnik ne slaže sa onim što je propisano u okviru ove politike privatnosti ne bi trebalo da koristi usluge Sunčevog zraka.

 

KOJE VRSTE PODATAKA PRIKUPLJAMO?

 

Da bi smo Korisniku približili naše proizvode i usluge, moramo prikupiti i obraditi određene informacije o njemu. Vrsta informacija koje prikupljamo počinje kada Korisnik poseti veb-sajt i/ili se registruje za usluge ili kupovinu proizvoda na veb-sajtu, dajući neophodne informacije kao što su: ime, prezime, adresa elektronske pošte, broj telefona i detalji plaćanja, kao i pol, kao opcioni podatak. Takođe prikupljamo i podatke koje se odnose na prijavljivanje i kod prilikom  kupovine, kao i podatke koji se odnose na „kolačiće“. Prilikom navedenog koristimo Google analitički servis, te su navedeni podaci prikupljani u saglasnosti sa Google politikom, a više informacija o tome je dostupno na sledećim linkovima: https://www.bounteous.com/insights/2016/06/22/how-does-google-analytics-collect-information/, https://developers.google.com/analytics/resources/concepts/gaConceptsTrackingOverview .

Više informacija o pristupu i brisanju podataka koje prikupljamo dostupno je na zahtev Korisnika koji se šalje isključivo na sledeću email adresu: info@suncevzrak.com .

Sunčev zrak se obavezuje da sve gore navedene podatke trajno izbriše najkasnije tri godine, računajući od dana kada su ti podaci prikupljeni.

Za osetljive podatke pogledajte odeljak „Osetljivi podaci“ u nastavku.

 

Informacije koje dostavlja sam Korisnik

 

U trenutku kada se Korisnik prijavi za kupovinu proizvoda ili usluge, Sunčev zrak traži istom da dostavi određene osnovne informacije koje su neophodne za dalje procesuiranje porudžbine. Pored toga, dostavljanje nekih podataka je potrebno kako bi se Korisniku omogućilo da koristi sve funkcionalnosti veb sajta, uključujući, ali se ne ograničavajući na kupovinu proizvoda i naručivanje i ostvarivanje naših usluga.  U tom smislu Korisnik dostavlja sledeće podatke: ime, prezime, email adresu, broj telefona i detalje o načinu plaćanja. Dostavljanje informacije o polu Korisnika je opciono. U slučaju porudžbine od strane pravnog lica (Korisnika), biće neophodno dostavljanje podataka o nazivu privrednog društva  i veb sajtu. Takođe, kako bismo u potpunosti pružili naše Usluge, koje se odnose na pružanje zdravstvene i/ili socijalne zaštite i/ili lečenja, često će nam biti potrebne informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem Korisnika i/ili člana porodice, naslednim bolestima i tome slično. Takve informacije se obrađuju kao posebno osetljivi podaci, a više informacija o tome kako se ovi podaci prikupljaju, čuvaju, procesuiraju i brišu možete pronaći u odeljku PODACI KOJE PRIKUPLJAMO I NAČIN KOJE IH PRIKUPLJAMO – „osetljivi podaci“.

Sve informacije opisane iznad u svrhu ove Politike privatnosti nazivamo „Vaši podaci“. Tako što nam dobrovoljno dajete svoje podatke, izjavljujete da ste vlasnik takvih ličnih podataka ili na drugi način imate potrebnu saglasnost da nam ih pružite. Vaše informacije nisu javno dostupne i bilo koje informacije koje dostavite neće biti objavljene na veb stranici.

Možemo tražiti i prikupljati i druge lične podatke od Korisnika, u druge svrhe kao što su: korisnička podrška, ankete, bilteni ili komunikacija u vidu razmene komentara. Kada direktno komunicirate sa nama (na primer kada pružamo podršku), možemo tražiti dodatne lične informacije ako su takve informacije neophodne za obavljanje određene usluge.

Jednom kada svoj komentar ostavite na veb stranici, Facebook-u, Instagram-u, Viber-u ili Whats app-u, prihvatili ste činjenicu da je Vaš komentar javan, kao i da Sunčev zrak može da podeli Vaš komentar u okviru, ali i između gore navedenih mreža (na primer da uslika Vaš komentar sa veb stranice i objavi ga na Facebook-u, Instagram-u, Viber-u ili Whats app-u)

Imajte na umu da se određene informacije (kao što su rasno ili etničko poreklo, seksualna orijentacija ili filozofska uverenja) mogu tretirati kao osetljivi podaci i da mogu biti predmet posebne zaštite prema zakonima zemlje Korisnika. U slučaju da prikupljamo takve podatke bićete unapred obavešteni i moraćete da date Sunčevom zraku posebnu saglasnost, u pisanoj formi, kao odobrenje za prikupljanje takvih podataka. Bez takve Vaše saglasnosti, Sunčev zrak neće prikupljati ni obrađivati takve podatke.

 

Podaci za prijavljivanje i „kolačići“

Kao i mnogi operateri, prikupljamo informacije koje Vaš pretraživač šalje svaki put kada posetite naš veb sajt, dalje se nazivaju „Podaci o pristupu“. Ovi podaci mogu uključivati, između ostalog, informacije kao što su:

Podaci o stranici

  • URL – URL stranice koju Korisnik pregleda
  • Naslov – Naslov stranice koju Korisnik pregleda

 

Podaci o pretraživaču

  • Naziv pretraživača – pretraživač koji korisnik koristi
  • Okno za ulaz/prikaz – veličina prozora pretraživača
  • Rezolucija ekrana – rezolucija ekrana Korisnika
  • Pristup Javi – Da li ili ne Korisnik ima omogućen pristup Javi
  • Fleš verzija – Koju verziju fleša upotrebljava Korisnik

 

Podaci o korisniku

 

  • Lokacija – ovo je izvedeno iz IP adrese sa koje je pogodak nastao. Sama IP adresa nije dostupna u Google analitici jer se radi o informacijama koje mogu da identifikuju (PII) koji krše uslove Google analitike.
  • Jezik – izveden iz jezičkih podešavanja pretraživača

 

Naša veb stranica takođe prikuplja podatke iz “kolačića” koji su sačuvani na Vašem uređaju (uključujući IDs “kolačić” ) i podaci pribavljeni na ovaj način mogu se razlikovati zavisno od toga da li ste ulogovani na svoj nalog ili ne.

 

Politika „kolačića“

 

„Kolačići“ su male tekstualne datoteke, koje se čuvaju i skladište u Vašem računaru, prema veb stranicama koje posećujete. U velikoj meri se koriste na internetu, kako bi omogućili funkcionisanje veb sajtova, poboljšali njihovu personalizaciju ili da bi vlasnicima sajta pružili informacije o tome kako funkcionišu. „Kolačić́“ često sadrži jedinstveni identifikator koji se može koristiti za prepoznavanje vašeg računara kada se vrati na veb lokaciju koju je ranije posetio. Koristimo „kolačiće“ da bismo poboljšali naš veb sajt, da bismo bolje razumeli kako se isti koristi i da bismo nadgledali učinak naših reklama. „Kolačići“ nam mogu dati informaciju, na primer, koji su vam oglasi bili prikazani i da li ste ranije posetili naš sajt ili ste novi posetilac.

Veb sajt koristi samo jedan tip „Kolačića“, tačnije Wpfuuid “kolačić”. Kada Korisnik poseti deo u okviru veb sajta koji sadrži WPForms, reklamu koju koristimo za kontakt formu, preciznije kontakt formu veb sajta i sve mogućnosti na osnovu kojih se Korisnik pretplaćuje na bilten, Sunčev zrak proverava da li Korisnik ima WPForms UUID “kolačić” (Univerzalni jedinstveni identifikator). Ukoliko se ispostavi da Korisnik ne poseduje ovu vrstu kolačića, naš dodatak će kreirati UUID “kolačić” za Korisnika. Ovaj “kolačić” omogućava našem dodatku da poveže unose istog Korisnika i koristi se za neke dodatne funkcije kao što je naš dodatak za napuštanje obrasca. Međutim, ovaj “kolačić” ne sadrži niti predstavlja nikakve lične podatke ili detalje unosa. On predstavlja kolekcija brojeva i slova koje možemo koristiti za pozadinsku obradu. Prihvatanjem ove Politike privatnosti, prihvatate gore pomenuti “kolačić”.

Korisnik ima pravo da izabere da li će prihvatiti gore navedeni „kolačić“ i može iskoristiti ovo pravo izmenom ili podešavanjem kontrola na svom pretraživaču. Ako Korisnik odluči da odbije „kolačić“, Korisnik možda neće moći da koristi punu funkcionalnost veb stranice.

Trajanje gore opisanog kolačića je 11 godina.

 

INFORMACIJE O KORISNIKU KOJE PRIKUPLJAMO OD STRANE TREĆIH LICA      

 

U nekim situacijama Sunčevom zraku će biti potrebno da pribavi određene informacije o Vama od trećih lica kojima ste Vi dali podatke o sebi. Ove informacije su neophodne za Vaše nesmetano korišćenje funkcionalnosti veb sajta.

Kada koristite veb sajt za kupovinu proizvoda i/ili usluga, Sunčevom zraku je potrebno da pribavi finansijske i/ili transakcijske detalje od provajdera plaćanja kod kojih ste izvršili takvu uplatu. Obzirom da je Sunčev zrak strana koja prima takvu finansijsku transakciju, potrebno nam je da imamo ove informacije kako bismo bili pravilno informisani o plaćanju i kako bismo Vam isporučili kupljene proizvode i/ili usluge.

Takođe Sunčev zrak može dobijati i informacije od trećih lica, kojom prilikom ta treća lica otkrivaju dodatne informacije o Vama (u meri u kojoj je to dozvoljeno važećim propisima), kao što su informacije o otkrivanju prevare, i kombinujemo ih sa informacijama koje smo sami o Vama pribavili. Takvi podaci mogu biti neophodni da bi se sprečile prevare i obezbedila bezbedna i neometana upotreba veb sajta.

 

 

PODACI KOJE PRIKUPLJAMO I NAČIN NA KOJI IH PRIKUPLJAMO

 

Možemo prikupljati, čuvati i koristiti neke ili sve od sledećih kategorija podataka:

Sistemski podaci (posetioci veb sajta, vlasnici naloga i kupci)

Kada posetite naš veb sajt, automatski prikupljamo podatke o vašem korišćenju platforme, uključujući detalje o vašim posetama, kao što su pregledane stranice i resursi kojima pristupate. Ovi podaci mogu uključivati podatke o saobraćaju na veb sajtu, koji se navode u ovom dokumentu u odeljku Podaci evidencije i „kolačići“. Ovi podaci se obično ne mogu lično identifikovati na osnovu metoda i sistema koje koristimo. U nekim situacijama, ovi podaci bi se mogli kombinovati sa drugim izvorima kako bi ih lična identifikacija Korisnika bila jednostavnija, međutim, ograničavamo pristup kako bismo osigurali da ovakvi podaci ostanu anonimni.

Prikupljamo informacije o sistemu kada stupate u interakciju sa našom platformom, preko našeg sajta ili na drugi način.

 

Podaci o identitetu (Korisnici)

Prilikom narudžbine na veb sajtu, Sunčev zrak prikuplja sledeće podatke:

  • ličnekontakt podaci kao što su: ime, prezime, adresa e-pošte, broj telefona i detalji plaćanja;
  • pol;
  • aktivnosti kupovine i detalji plaćanja.

Neki od podataka koji se prikupljaju mogu biti opcioni, dok će podaci koji su neophodni za određene radnje biti jasno označeni kao obavezna polja.

Takođe prikupljamo podatke o identitetu onda kada nas kontaktirate (mejlom, telefonom ili na neki drugi način) da biste postavili pitanje ili zatražili od nas bilo kakvu vrstu informacije.

 

Posebno osetljivi podaci

U cilju pružanja kompletnih usluga u vezi sa medicinskom dijagnozom, pružanjem zdravstvene i/ili socijalne zaštite ili lečenja, Sunčev zrak može prikupljati sledeće kategorije ličnih podataka koji se tretiraju kao posebno osetljivi podaci:

  • rasno ili etničko poreklo, verska ili filozofska uverenja;
  • podatke o vašem zdravstvenom stanju i istoriji bolesti ili seksualnoj orijentaciji, fotografije delova tela.

Sunčev zrak će zahtevati neke ili sve gore navedene podatke samo u slučajevima kada je dobijanje takvih podataka neophodno da bi se Korisniku pružila odgovarajuća usluga vezana za medicinsku, zdravstvenu i socijalnu zaštitu ili lečenje, a što ne bi bilo moguće bez prethodnog otkrivanja takvih podataka. Posebno osetljivi podaci će se čuvati isključivo u edukativne svrhe, kao i za potrebe kontrolne konsultacije i napredovanja zdravstvenog stanja Korisnika, odnosno lica u čije ime Korisnik istupa na osnovu ovlašćenja koje poseduje.

Posebno osetljivi podaci isključivo se šalju na sledeću e-mail adresu: jelena.peric@suncevzrak.com . Isti će se čuvati u posebnom folderu, nazvanom po imenu pacijenta. Pristup je dozvoljen samo sa lozinkom. Pristup posebno osetljivim podacima je dozvoljen samo jednom odgovornom licu po imenu Jelena Perić koja se obavezuje u svoje lično ime i u ime Sunčevog zraka da posebno osetljive podatke dobijene od Korisnika neće otkrivati trećim licima.

Posebno osetljivi podaci se dostavljaju uz izričitu pisanu saglasnost Korisnika za obradu tih ličnih podataka u jednu ili više određenih svrha pre pružanja Usluge u vezi sa takvim podacima. Posebno osetljivi podaci  će biti izbrisani od strane Sunčevog zraka odmah po pružanju Usluge, a najkasnije 30 dana od pružanja Usluge. O ovome će Korisnici biti pismenim putem obavešteni, slanjem e-maila na adresu koja je prethodno data Sunčevom zraku.

Određeni lični podaci o Korisnicima i članovima njihovih porodica, uključujući njegove lične fotografije, dostupni su na veb sajtu. Napominjemo da je za sve podatke koji su javno dostupni na veb sajtu, Sunčev zrak dobio izričitu pismenu saglasnost od lica na koja se podaci i slike odnose ili njihovih staratelja. Navedeno znači da je Sunčev zrak ovlašćen da koristi ove podatke i fotografije kao deo sadržaja veb sajta. Preuzimanje, kopiranje i/ili preduzimanje bilo koje radnje koja uključuje preuzimanje ovih podataka i/ili fotografija od strane trećih lica je strogo zabranjeno u bilo koju svrhu. Sunčev zrak se na ovaj način obavezuje da upozori i kupce i posetioce veb sajta na gore navedene činjenice, ali sama kompanija neće snositi nikakvu odgovornost za preuzimanje bilo kakvog materijala sa veb sajta od strane trećih lica.

 

NA KOJI NAČIN UPOTREBLJAVAMO PRIKUPLJENE INFORMACIJE?

  • Promocija – Uz vašu saglasnost, šaljemo promotivne materijale, koji sadrže informacije o proizvodima i uslugama, funkcijama, anketama, biltenima, ponudama, promocijama, takmičenjima i različitim događajima. Ako želite da povučete svoju saglasnost za primanje ovakvih materijala to možete učiniti u bilo kom trenutku, kontaktirajući nas na info@suncevzrak.com
  • Promovisanje sigurnosti i bezbednosti – Koristimo informacije koje imamo da bismo verifikovali naloge i aktivnosti, borili se protiv štetnog ponašanja, otkrili i sprečili neželjenu poštu i kao i bilo kakva druga loša iskustva, održali integritet veb sajta i promovisali sigurnost i bezbednost. Na primer, koristimo podatke koje imamo da bismo istražili sumnjive aktivnosti ili kršenja naših uslova poslovanja ili politike privatnosti. Kada je potrebno, vršimo proveru identiteta korisnika u odeljku za komentare kako bismo sprečili zloupotrebu komentara i recenzija.
  • Verifikacija usluga – Koristimo informacije koje imamo da bismo izvršili neophodne provere i verifikacije u vezi sa korišćenjem usluga podrške. Na primer, koristimo kodove za kupovinu da bismo proverili da li imate pravo da koristite usluge Sunčevog zraka.
  • Komunikacija sa Korisnicima – Koristimo informacije koje imamo da bismo vam poslali različite materijale, komunicirali sa Vama o našim proizvodima i uslugama i obavestili Vas o našim politikama i uslovima poslovanja. Takođe koristimo Vaše podatke da bismo vam odgovorili kada nas kontaktirate.
  • Nadgledanje, administriranje i poboljšanje – Vaše lične podatke koristimo da bismo omogućili nadgledanje našeg učinka, administriranja i poboljšanja naših usluga: praćenjem i analizom aktivnosti da bismo identifikovali obrasce i pomogli poboljšanju i unapređenju našeg veb sajta i komunikacije, rešavanju problema, sprovođenju analize podataka, testiranju , održavanju sistema, podrške, izveštavanju i hostovanju podataka, korišćenju analitike podataka za poboljšanje odnosa i iskustva sa klijentima, analiziranju informacija kako bismo mogli da damo prioritet funkcijama koje su relevantne i popularne, zatim edukacije, obuke i razvoj učinka našeg osoblja, praćenje polja interesovanja kako bismo poboljšali naše usluge i prilagodili ih potrebama Korisnika, ali i drugu poslovnu administraciju kao što su upravljanje i planiranje, uključujući računovodstvo i reviziju.

 

Druge upotrebe – Ostvarite bilo koju drugu svrhu koja vam je opisana u vreme prikupljanja ličnih podataka.

 

NA KOJI NAČIN SE DELE INFORMACIJE KORISNIKA?

Vaše lične podatke ne delimo sa trećim licima osim ako je to neophodno za procesuiranje Vašeg zahteva, za naše profesionalne ili legitimne poslovne potrebe, ili u skladu sa važećim propisima. Kad god to činimo, tačnije kad god prenosimo Vaše lične podatke trećim licima ili pružaocima usluga, sprovode se odgovarajuće mere kako bi se obezbedila tačna i bezbedna obrada podataka u skladu sa zakonom.

Određene prikupljene podatke možemo podeliti sa našim nezavisnim provajderima usluga koje koristimo za pružanje hostinga za održavanje naše platforme, rezervne kopije, skladištenje, analitiku, usluge plaćanja i druge slične usluge. Ovi provajderi usluga koji predstavljaju treća lica mogu imati pristup Vašim ličnim podacima ili ih obrađuju u svrhu pružanja ovih usluga za nas. Provajderima naših usluga nije dozvoljeno da koriste lične podatke koje delimo sa njima u marketinške svrhe ili u bilo koju drugu svrhu koja nije u vezi sa uslugama koje nam pružaju.

U određenim situacijama od nas se može zahtevati da otkrijemo lične podatke predstavnicima državnih organa, zbog sudskih naloga, zakonom pokrenutih postupaka ili da bismo uspostavili ili ostvarili svoja zakonska prava ili se odbranili od pravnih zahteva, a u našoj mogućnosti je da podelimo takve informacije kako bismo sprečili bilo kakvu nezakonitu aktivnosti, sumnje na prevaru ili bilo koju vrstu povrede ličnih ili drugih prava.

 

NA KOJI NAČIN FUNKCIONIŠEMO I PRENOSIMO PODATKE KAO DEO NAŠIH GLOBALNIH USLUGA?

 

Podatke možemo deliti na sveobuhvatan način, provajderima naših usluga, koji predstavljaju treća lica, sve u skladu sa ovom politikom. Vaši podaci se mogu, na primer, preneti, ili uskladištiti i obrađivati u zemlji koja je različita od one u kojoj živite, a u svrhe opisane u ovoj politici. Ovi prenosi podataka mogu biti neophodni za pružanje usluga navedenih u uslovima korišćenja veb sajta kako bismo vam pružili naše proizvode i usluge. Koristimo standardne ugovorne klauzule, oslanjamo se na odluke Evropske komisije o adekvatnosti za određene zemlje, prema potrebi, i dobijamo Vašu saglasnost za ove prenose podataka u skladu sa važećim propisima.

NA KOJI NAČIN OBAVEŠTAVAMO KORISNIKA O PROMENI OLITIKE PRIVATNOSTI?

Zadržavamo pravo da ažuriramo ovu Politiku privatnosti u bilo kom momentu. Obavestićemo Vas pre nego što unesemo bilo kakve izmene u Politiku privatnosti i dati vam priliku da pregledate izmenjenu verziju pre nego što odlučite da nastavite da koristite našu veb stranicu i proizvode i usluge koji su u ponudi preko iste. Datum poslednje revizije je uvek dostupan na veb stranici (na kraju dela „Politika privatnosti“).

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Više informacija o politici privatnosti i njenom funkcionisanju možete dobiti tako što ćete nas kontaktirati direktno. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte nas putem dole naznačenog kontakata. Takođe, navedeni kontakt služi i da nam se obratite radi rešavanja bilo kakvih sporova ili nedoumica koje imate u vezi sa našom politikom privatnosti.

 

Datum poslednjeg ažuriranja: 8.12.2021.